Iisakki Järvenpään ensimmäinen asunto vaimonsa Liisan kanssa oli pikkuinen Pikkuluhta-niminen mökki Mäkijärven rannalla Kauhavalla. Täällä hän myös aloitti Puukkosepän työn vuonna 1879. Ajan tavan mukaan häntä kutsuttiin Pikkuluhdaksi koska siellä asui. Wikipedian mukaan se olisi ollut hänen alkuperäinen nimensäkin, mutta se ei ole totta.

Kaikki Iisakki Järvenpään nimeä kantavat kalapuukot on suunniteltu kotimaiselle järvikalalle. Niiden innoittamina voimme tarjota Teille yhteistyökumppanimme, seinäjokisen Juurella-ravintolan keittiön sielun Jani Unkerin laatiman Savusiikasopan ohjeen, joka vie meidät mukanaan Pikkuluhtaan 1800-luvun Mäkijärven rantojen tunnelmiin.

  

Pikkuluhdan savusiikasoppa

Savustettua kokonaista siikaa  noin 1kg

Kalaliemi savusiian ruodoista:

Siian ruodot                       

vettä                                     1,5l

punajuurta (lohkoja)         2kpl

purjoa (lohkoja)                 10 cm pala

tillinoksia                             5kpl

valkoviiniä                          2dl

valkoviinietikkaa               0,5dl

suolaa

 

Puhdista ensin kokonaisesta savusiiasta lihat irti, katso että lihaan ei jää ruotoja. 

Laita isoon kattilaan kylmä vesi, siian ruodot, kasvikset ja tilli. Kaada itsellesi iso lasi viiniä ja lisää osa viinistä ( jos sitä jää) myös keittopohjaan etikan kanssa. Keitä lientä miedolla lämmöllä kunnes lientä on jäljellä noin 1l. Jos liemen pintaan nousee vaahtoa, kuori se pois reikäkauhan avulla. Tarkista maku ja suolaisuus, lisää suolaa tarvittaessa. Savusiian ruodoissa on jo itsessään suolaa, joten paljoa ei tarvitse lisätä. Siivilöi liemi odottamaan keiton viimeistelyä.

 

Keitto:

punajuurisuikaleita            100g (2 punajuurta)

porkkanasuikaleita            100g (2-3 porkkanaa)

purjosuikaleita                    50g

uusia perunoita/                200g

nappulaperunoita

lehtikaalia                           50g

kalalientä                             1L

savusiikaa                            400g

smetanaa

 

Sillä aikaa kun liemi on keittymässä valmistele kasvikset. Laita pikkuperunat kypsymään suolaveteen, suikaloi kasvikset mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja revi lehtikaali pieniksi suupaloiksi. Kypsennä kasvikset paistinpannulla voissa paistaen, mausta myös kasvikset suolalla. Halkaise ja lisää joukkoon myös napakankypsät perunat.

Voit joko laittaa ainekset kalaliemen joukkoon ja viimeistellä keitto smetanalla lautaselle laitettaessa. Tai voit annostella lautaselle ensin kasvikset sekä kalan ja lopuksi lisätä liemen joukkoon. Annoksen ja keiton viimeistelyn teet smetanalla ja tillillä.