Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttäjäkokemustasi. Noudattaaksemme uutta sähköisen viestinnän yksityisyysdirektiiviä, meidän täytyy pyytää sinulta lupaa evästeiden asettamiseen. Lue lisää.
Pikkuluhdan kalasoppa
Iisakki Järvenpään ensimmäinen asunto vaimonsa Liisan kanssa oli pikkuinen Pikkuluhta-niminen mökki Mäkijärven rannalla Kauhavalla. Täällä hän myös aloitti Puukkosepän työn vuonna 1879. Ajan tavan mukaan häntä kutsuttiin Pikkuluhdaksi koska siellä asui. Wikipedian mukaan se olisi ollut hänen alkuperäinen nimensäkin, mutta se ei ole totta.
Kaikki Iisakki Järvenpään nimeä kantavat kalapuukot on suunniteltu kotimaiselle järvikalalle. Niiden innoittamina voimme tarjota Teille yhteistyökumppanimme, seinäjokisen Juurella-ravintolan keittiön sielun Jani Unkerin laatiman Savusiikasopan ohjeen, joka vie meidät mukanaan Pikkuluhtaan 1800-luvun Mäkijärven rantojen tunnelmiin.
Pikkuluhdan savusiikasoppa
Savustettua kokonaista siikaa noin 1kg
Kalaliemi savusiian ruodoista:
Siian ruodot
vettä 1,5l
punajuurta (lohkoja) 2kpl
purjoa (lohkoja) 10 cm pala
tillinoksia 5kpl
valkoviiniä 2dl
valkoviinietikkaa 0,5dl
suolaa
Puhdista ensin kokonaisesta savusiiasta lihat irti, katso että lihaan ei jää ruotoja.
Laita isoon kattilaan kylmä vesi, siian ruodot, kasvikset ja tilli. Kaada itsellesi iso lasi viiniä ja lisää osa viinistä ( jos sitä jää) myös keittopohjaan etikan kanssa. Keitä lientä miedolla lämmöllä kunnes lientä on jäljellä noin 1l. Jos liemen pintaan nousee vaahtoa, kuori se pois reikäkauhan avulla. Tarkista maku ja suolaisuus, lisää suolaa tarvittaessa. Savusiian ruodoissa on jo itsessään suolaa, joten paljoa ei tarvitse lisätä. Siivilöi liemi odottamaan keiton viimeistelyä.
Keitto:
punajuurisuikaleita 100g (2 punajuurta)
porkkanasuikaleita 100g (2-3 porkkanaa)
purjosuikaleita 50g
uusia perunoita/ 200g
nappulaperunoita
lehtikaalia 50g
kalalientä 1L
savusiikaa 400g
smetanaa
Sillä aikaa kun liemi on keittymässä valmistele kasvikset. Laita pikkuperunat kypsymään suolaveteen, suikaloi kasvikset mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja revi lehtikaali pieniksi suupaloiksi. Kypsennä kasvikset paistinpannulla voissa paistaen, mausta myös kasvikset suolalla. Halkaise ja lisää joukkoon myös napakankypsät perunat.
Voit joko laittaa ainekset kalaliemen joukkoon ja viimeistellä keitto smetanalla lautaselle laitettaessa. Tai voit annostella lautaselle ensin kasvikset sekä kalan ja lopuksi lisätä liemen joukkoon. Annoksen ja keiton viimeistelyn teet smetanalla ja tillillä.
Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.