PUUKON YKSILÖINTI

Puukkojen yksilöinti ei ole mikään uusi keksintö, niitä on tehty jo 1800-luvulla. Silloin se yleensä tarkoitti omistajan nimeä kahvassa, joko kaiverrettuna tai sorkoupotuksella tehtynä, myöhemmin terään etsattuna.
Pian näitä tapoja alettiin käyttää myös yrityksille, yhdistyksille ja muille yhteisöille personoiduissa puukoissa. Puukot ovatkin olleet yksi ensimmäisistä liikelahjaksi kutsuttavista tuotteista.

Meillä on myymälän vitriinissä esillä toukokuussa 1914 tehty puukko, jonka kahvaan on sorkoupotettu SOK-logo. Siihen liittyvä kirjeenvaihto on myös tallessa. Tilauksessa sanotaan näin: "Kun tarvitsisimme yhden tusinan Kauhavan puukkoja, jotka ulkoasunsa ja tekonsa puolesta olisivat tavallista sirompia. Tarkoitus on antaa nämä puukot lahjaksi ulkolaisille edustajille ja toivoisimme siksi että ne tekisivät niin hyvän vaikutuksen kuin mahdollista."

Tämäkään asia ei ole tässä reilussa sadassa vuodessa muuttunut mihinkään. Yksilöidyt puukot ovat olleet isossa osassa meidän toimintaamme jo 1800-luvun puolelta saakka.
1980-luvulta viime vuosiin saakka puukkojen yksilöinti liikelahjoiksi on ollut aiempaan nähden huomattavasti vaatimattomampaa, koska isot liikelahjatalot valtasivat alan. Onneksi nykyään on alettu jälleen arvostamaan kotimaisuutta ja käsityötä, eikä kaukoidästä tuotua muovikrääsää pidetä hyväksyttävänä liikelahjana, monestakaan syystä.

  

KESTÄVÄ LAHJA ON ILO ANTAA

Kestävä kehitys on usein käytetty termi. Myös me olemme sen ytimessä. Olemme aina olleet, vaikka siitä ei ole aiemmin puhuttukaan. Tuotteemme tehdään kotimaisista materiaaleista käsityönä Kauhavalla. Meillä on myös korjaus- ja huoltopalvelu, joten puukkoa tai veistä ei käytön jälkeen heitetä roskikseen. Olemme ylpeitä saadessamme huoltaa ”paapanperintöjä” käyttöön seuraaville sukupolville. Aika harva muu työkalu kestää sata vuotta, ja huoltokäynnin jälkeen vaikka toiset sata vuotta. 

  

TUPPILEIMA, TERÄKAIVERRUS, KAHVAN MUUTOKSET

Miten sitten puukon voi yksilöidä omakseen? Suosituin tapa on tuppileima joka poltetaan tupen nahkaan. Se voi olla iso tai pieni, yleensä yrityksen logo tai nimi. Vaaleassa tupessa leima erottuu hyvin, mustassa nahassa se näkyy hillitymmin. Leiman voi tehdä myös vaikka kantolenkkiin. Käytämme ainoastaan kotimaista kasvisparkkinahkaa johon leimaus onnistuu hyvin.

Puukon terään voi kaivertaa logon tai nimen. On myös mahdollista vaikuttaa kahvan väreihin, mitä tekniikka ja materiaalit antavat myöden. Jokainen puukko kootaan käsin, joten myös yksilöinti on kokoamisvaiheessa  helppoa. Kauppamatkustajamme Jenni Kohtala auttaa löytämään parhaan mallin ja yksilöimään sen yritykselle sopivaksi. Tilauksissa ei ole minimimäärää, tilata voi kerralla yhden, kymmenen tai vaikka sata. 

Yritysmyynissä toimitamme puukot aina valmiina lahjana annettavaksi suoraan eteenpäin. Yrittäjä harvoin haluaa käyttää aikaansa paketointiin, joten puukot halutuin leimauksin ja kaiverruksin luovutetaan valmiiksi pakattuina rasiaan ja lahjapussiin.  Onhan se meidänkin etumme että tuote kokonaisuudessaan on viimeistelty ja  "tekisivät niin hyvän vaikutuksen kuin mahdollista", kuten jo sata vuotta sitten.