Pitkästä aikaa taas puukkotehtaan kuulumisia. Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet melkoista myllerrystä, mutta yleisen uutisvirran sävystä huolimatta on tapahtunut hyviäkin asioita. Koronauutisten alkaessa levitä keväällä 2020 puukkojen myynti loppui kuin seinään. Kevään ja kesän yritysmyynti oli tasan 0€ ja eipä keväällä ja alkukesästä muutenkaan myyty juuri mitään.

Kesän mittaan alkoi kotimaan matkailu nostaa päätään ja toi meille Etelä-Pohjanmaalle enemmän ja enemmän vieraita muualta Suomesta. Ihmisiä, jotka eivät olleet meilläpäin ennen käyneet. Niinpä heinäkuu olikin tehtaan myymälässä todella kiireinen ja kesän turistikausi jatkui huomattavasti normaalia pidempään. Joulukuussa yrittäjätkin huomasivat että ei sitä maailmanloppua sitten tullutkaan ja pitäisi varmaan muistaa yhteistyökumppaneita ja henkilökuntaakin jollain tavalla, pikkujoulujakaan kun ei oikein saanut järjestää. Meille se tarkoitti pitkiä hyviä päiviä. Kovalla rutistuksella saimme kaikki tilaukset toimitettua ajoissa ja myymälässäkin riitti käytännössä kaikki tavara, vaikka kalkkiviivoilla koko ajan oltiinkin.

Vuoteen 2021 lähdettiin odottavissa tunnelmissa, mutta hyvin pian huomattiin että normaalista poiketen, verkkokauppa ei hiljentynytkään jouluun vaan koko ajan tuli tilauksia. Kesän matkailukausi alkoi aikaisessa vaiheessa ja tänä vuonna yrityksetkin ovat olleet ajoissa asialla.

Keväällä vaihtui myös myymälänhoitaja ja samalla uudistettiin toimiston rutiineja ja saatiin ne toimimaan entistä nopeammin ja helpommin. Tuotantoa me emme modernisoi, päinvastoin, mutta toimistotöissä otamme käyttöön helpottavaa teknologiaa siltä osin kuin meillä on siihen varaa. Pitkään työn alla ollut verkkokaupan uudistus valmistui juuri parahiksi helmikuussa. Se mahdollisti mm. tilauksen eri osoitteeseen, ovelle toimitettuna ja vaikka henkilökohtaiset terveiset korttiin kirjoitettuna. Nämä ominaisuudet olivatkin heti käytössä, siinä osui ajoitus nappiin koronasulkuun.

Kesällä 2021 teimme pitkään myyntiennätyksiä, ja sama huima meno jatkui edelleen läpi syksyn ja nyt syksyn kääntyessä talveksi on meillä tähtäin tiukasti jo joulussa. Elokuussa kaksi nuoremman pään puukontekijää tuotannosta lähtivät jatkamaan opintojaan ja meillä olikin melkoinen hätä löytää osaavia käsiä. Hakemuksia ei kovin paljoa saatu, mutta ei niitä onneksi paljoa tarvitakaan, vain ne oikeat! Nyt on siis tälle vuodelle kolme uutta iisakkilaista opettelemassa vanhoja työtapoja, ja hyvältä näyttää. Työvaiheita, työkaluja ja erilaisia materiaaleja meillä on niin paljon, että oppiminen vie kauan aikaa. Mutta sen asian kanssa pärjätään hyvin, kun on osaavia ihmisiä, vastaanottava asenne ja erinomaiset opettajat, joilla kokemusta on jo paljon.

Joitain malleja on syksyllä ollut pois myynnistä kun niitä ei ole ehditty tehdä niin paljon kuin olisi ollut kysyntää. Onneksi korvaavia malleja on kyllä lähes kaikkeen käyttöön. Olemme kuitenkin tehneet paljon osia varastoon, teriä, heloja kahvoja ja tuppia ja pikku hiljaa päästään keskittymään enemmän kasaamiseen ja viimeistelyyn. Kokoaminen onkin jo pikkujuttu sen rinnalla että kaikki osat on ensin valmistettu. Tässä mielessä nyt maailmanlaajuisesti vaivaava siru- ja merikonttipula onkin meidän kannalta vain hyvä asia, me kun ei tarvita kumpaakaan lajia mihinkään. Käsityö ja kaikkien osien valmistaminen itse alusta alken on työlästä ja kallista, mutta kyllä siinä tavassa on paljon hyviäkin puolia, nyt se korostuu tässä tilanteessa.

Henki tehtaalla on ihan mahtava, kaikki tekevät täysillä töitä, mutta töitä tehdään yhdessä ja meillä on hauskaa. On toki kova kiire mutta ei niin kiire ettei nauraa ehdittäisi. Eikä se niin vakavaa voi olla, jos kaikki eivät saa juuri haluamaansa mallia juuri silloin kun haluaisivat. Toki me siihen pyrimme mutta aina ei vain rahkeet riitä. Ja toisaalta, moni tilaa Ferrarin ja on vain iloinen että saa sellaisen, vaikkakin vasta kolmen vuoden kuluttua. Pääasia meillä on se, että teemme kaiken niin hyvin kuin vain pystymme, pienintä yksityiskohtaa myöten.

Pakko on myös mainita että me emme ole saaneet senttiäkään valtion koronatukia tai BF:n "kehittämisrahaa". Olemme pärjänneet kovalla työllä ja riskinotolla ja asiakkaamme ovat sen palkinneet ostamalla kotimaista käsityötä. Meillä ei ole ollut päivääkään lomautuksia ja kaikki työntekijämme ovat töissä täydellä työviikolla, jatkuvalla työsopimuksella ja ilman työllistämistukia.

Toivotaan että samanlainen positiivinen hullunmylly jatkuu ensi vuonnakin, tosin tuosta pöpöstä nyt voitaisiin jo pikkuhiljaa päästä eroon. Olemme erityisen kiitollisia kotimaan matkailun noususta, on hyvä huomata itse kunkin että meillä on täällä kotimaassa vielä valtava määrä paikkoja ja asioita löydettäväksi! Meidän pitää olla ylpeitä siitä mitä meillä on ja mitä me osaamme.