Tinfish

Tinfish-peltikala on Iisakki Järvenpää Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikko Ilmosen kehittelemä uistin. Mikko Ilmonen (1939-2002) oli paitsi etevä suunnittelija, myös Iisakki Järvenpään pojan Nestorin tyttären poika. Hän toimi tehtaan toimitusjohtajana vuosina 1988-1999 ja sitä ennen muissa tehtävissä yrityksessä. Tinfish peltikalan valmistus alkoi vuonna 1975 vuosien tutkimusten ja kokeilujen jälkeen. Vaikka sitä usein uistimeksi sanotaankin, sen virallinen määritelmä on "petokalan käyttäytymistieteellinen atrappi". Suunnittelussa on laajasti tutkittu kalan tieteellistä käyttäytymistä ja Peltikalan muodossa, väreissä ja uinnissa on huomioitu nämä ärsykkeet. Se jäljittelee vioittuneen kalan kulkua ja olemusta herättäen petokalan saalistusvietin muulloinkin kuin parhaina syöntiaikoina.

Auf Lager
SKU
1200
50,00 €

Tinfish-peltikala on Iisakki Järvenpää Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikko Ilmosen kehittelemä uistin. Mikko Ilmonen (1939-2002) oli paitsi etevä suunnittelija, myös Iisakki Järvenpään pojan Nestorin tyttären poika. Hän toimi tehtaan toimitusjohtajana vuosina 1988-1999 ja sitä ennen muissa tehtävissä yrityksessä. Tinfish peltikalan valmistus alkoi vuonna 1975 vuosien tutkimusten ja kokeilujen jälkeen. Vaikka sitä usein uistimeksi sanotaankin, sen virallinen määritelmä on "petokalan käyttäytymistieteellinen atrappi". Suunnittelussa on laajasti tutkittu kalan tieteellistä käyttäytymistä ja Peltikalan muodossa, väreissä ja uinnissa on huomioitu nämä ärsykkeet. Se jäljittelee vioittuneen kalan kulkua ja olemusta herättäen petokalan saalistusvietin muulloinkin kuin parhaina syöntiaikoina. Varsinaisesti Peltikalan markkinointi alkoi 1977, ja hyvin pian sen valmistus myös päättyi. Menekki sillä oli hyvä, etenkin ulkomailla, mutta valmistuskustannukset nousivat niin korkeaksi, ettei se hinnallaan pärjännyt niihin aikoihin alkaneelle Kaukoidän tuonnille. Kun nähtiin että kilpailuun vastatakseen olisi tuotevalikoimaa pitänyt laajentaa ja hintaa painaa alas volyymin myötä, valmistukseen varatut resurssit päätettiin käyttää muihin tuotteisiin. Vanhat aihiot, osat ja työkalut jäivät kuitenkin talteen, ja vuonna 2016 se palasi jälleen tuotantoon. Jokainen nyt käytetty osa on vanhaa varastoa 1970-luvulta. Alumiinipeltiset aihiot on silloin lyötyjä, samoin lyijypainot. Koukut ovat norjalaisen Mustardin valmistamia, edelleen samaa vuosikertaa, kuten muoviset silmätkin. Nämä vanhat aihiot on nyt prässätty muotoonsa vanhoilla työkaluillaan ja ne on sen jälkeen koottu käsin. Maalaus tehdään joko yhdellä tai kahdella eri värillä sienellä tuputtamalla. Myös rasia jossa on englanninkielinen selostus sekä läpinäkyvä kupla jossa Tinfish on, on kokonaan vanhaa 70-luvun varastoa. Valmistus vaatii yhteensä kuusi prässäystä ja suuren määrän käsityötä, mutta se tehdään edelleen samoilla työkaluilla ja menetelmillä kuin alun perinkin ja siitä periaatteesta ei tulla luopumaan.

 

Schreiben Sie eine Bewertung
Sie bewerten:Tinfish
Ihre Bewertung

Die Dorfbewohner und die Jungs waren begeistert und in Ehrfurcht, als eine riesige Kuriosität im September 1922 die Straße entlang rollte. Alfred Kosolas Pferde mussten ihre ganze Stärke aufbieten beim Ziehen des Schlittens, der mit einem Hammer von 5,000 kg beladen, unterwegs zu der Järvenpää Fabrik war. Die Jungen glaubten in ihrer Fantasie bereits das konstante Hämmern im Werk zu hören. Es war ein riesiger Vorschlaghammer, der aussah, wie ein großes Bügeleisen.

Iisakki signature