Tervetuloa tutustumaan

Iisakki Järvenpää kutsui yritystään Puukkoliikkeeksi ja vihasi sanaa tehdas. Hänen mielestään tehdas-sana tarkoitti samalla kaikenlaisen yksilöllisen käsityön menetystä ja kasvotonta tehotuotantoa. Nykyään tuotantolaitosta kutsutaan Iisakin toiveiden vastaisesti tehtaaksi, mutta uskomme että Iisakki leppyisi jos näkisi miten- ja millaisia tuotteita siellä tänäänkin valmistetaan.

Nykyinen tehdasrakennus on valmistunut vuonna 1958. Kesällä 2014 valmistuu uusi tehtaan myymälä alakertaan, ja siinä on huomioitu myös liikuntarajoitteiset asiakkaamme. Tehtaan myymälän yhteydessä on myös museo-osio jossa voi rauhassa tutustua yhtiön pitkään historiaan ja puukon valmistuksen syntyyn.

Tehdasmiljöö on kunnostettu mukavaksi matkailukohteeksi, jossa voi viihtyisällä joen rannalla viettää aikaa, tutustua puukkoihin, historiaan ja tehtaan tuotantoon. Tehtaaseen tutustuminen on myös mahdollista, ennakkotilauksesta järjestämme tehdaskierroksia. Käytössä on myös neuvotteluhuone, jota voi vuokrata esimerkiksi kokouksen pitopaikaksi ja yhdistää siihen tehtaaseen tutustumisen ja vaikka kahvituksen.

Vanhat tuotantokoneet ovat näkemisen arvoisia jo itsessään, puhumattakaan siitä kun ne näkee päivittäisessä käytössä. Mielestämme kaikkea ei tarvitse tehdä Kaukoidässä, ja sen vuoksi esittelemme perinteistä suomalaista käsityötä oikein mielellämme.

 

 

TEHDASKIERROKSET

Puukkojen valmistukseen pääsee tutustumaan tehdaskierroksillamme.

- Tehdaskierrokselle mahtuu kerrallaan enintään 20 henkilöä

- Kierros kestää noin 1,5h.

- Tehdas on hieman vaikeakulkuinen, kierroksella käydään kolmessa kerroksessa ja siinä on paljon portaita.

- Kierros sovittava ennakkoon, kierroksen yhteishinta on tehtaan aukioloaikoina 100€ ja muina aikoina 200€.

- Tehtaan myymälän yhteydessä on pieni museo-osa jossa voi tutustua historiaamme ja ikkunaseinän kautta pääsee näkemään myös tuotannon puolelle. Museo-osa on tehtaanmyymälän auki ollessa maksuton. Myymälässä asiakas-WC.

- Tapahtumien yhteydessä järjestämme maksuttomia kierroksia. Kierrokset täyttyvät aina nopeasti joten suosittelemme aina ennakkoilmoittautumista! Kierroksia järjestetään ainakin Puukkofestivaalien yhteydessä useita joka päivä. Festivaalit pidetään aina viikkoa ennen juhannusta. Kierroksille voi osallistua yksin tai porukalla.

- Ilmoittautumiset ja tiedustelut puhelimitse 06 4340 135 tai sähköpostitse info@iisakkijarvenpaa.fi

- Tehtaan aukioloaikoina kierroksella saattaa olla melua ja pölyä, ja koska kyseessä on tehdasrakennus, vaatteet saattavat likaantua.


Kierroksella pääsee näkemään koko tehtaan, käymme katsomassa kaikki materiaalit sellaisina kuin ne meille tulevat ja tutustumme puukon teon vaiheisiin. Tarkempi kierroksen sisältö muotoutuu aina ryhmän kiinnostuksen mukaan.

Me valmistamme myös kaikki puukkojen ja niiden tuppien osat itse, emme vain kasaa niitä valmiista osista joten näkemistä kyllä riittää. Kierroksen lomassa kerromme myös historiaa niin Iisakki Järvenpäästä, tehtaastamme ja puukkojen teosta yleisestikin. Suuren roolin saavat myös tuotannossa käyttämämme vanhat koneet jotka jo sinällään ovat näkemisen arvoisia.

Puukkofestivaalien aikana ja muulloinkin tehtaan aukioloaikoina tehtävillä kierroksilla pääsee näkemään käytännössä puukon teon vaiheita ja käsityöläisiämme työssään.


Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature