Valmistus

Valmistus

 

Iisakki Järvenpää Osakeyhtiö valmistaa kaikki tuotteensa ja niiden osat edelleen itse; käsityönä, suomalaisista materiaaleista ja omassa tehtaassaan Kauhavalla. Materiaalit, koneet ja toimintatavat ovat vakiintuneet jo vuosikymmeniä sitten nykyiselleen eikä niitä suunnitella muutettavankaan.

 

Kahvojen materiaaleina käytämme pääosin visakoivua, joka meille tulee Keski-Suomesta ja Hämeestä. Visa tulee tehtaalle ns. tuppeen sahattuina lankkuina. Se kuivataan omassa kuivaamossa tarkalleen oikeaan kosteuteen jatkokäsittelyä varten. Ensin se paloitellaan yksittäisiksi palikoiksi joiden läpi porataan vastakkain eri kokoiset reiät. Nämä aihiot jyrsitään yksitellen haluttuun, mallikohtaiseen muotoon, tähän tarkoitukseen vuonna 1974 Jyväskylässä valmistetuilla koneilla. Kukin aihio käy kahdessa eri vaiheessa ns. pulikkasorvissa, jonka jälkeen päät katkaistaan säädettävillä sirkkeleillä haluttuun mittaan ja muotoon. Visakoivua meille toimittaa useampi kotimainen toimittaja.

 

Toinen kahvamateriaali meillä on tuohi. Tuohi tulee tällä hetkellä Keski-Pohjanmaalta ja itäisestä Suomesta n. 40x50 cm arkkeina. Arkeista lyödään yksitellen eri kokoisia lappuja eri puukkomalleja varten. Tuohikahvojen päissä koristeena käytetään väriraitoina kotimaista kiiltopahvia ja nahkaa eri väreissä. Tuohikahvat kootaan yksitellen lappu lapulta kunkin puukon kahvaan, täysin käsityönä. Tuohia ei liimata eikä muutenkaan kiinnitetä toisiinsa mitenkään, ne pysyvät tiivisti yhdessä koko kahvan niittauksella. Kiiltopahvia meille valmistaa usean värisenä Välikankaan Kirjapaino Kokkolassa.

 

Jokainen puukko hiotaan yksittäin nauhahiomakoneella lopulliseen muotoonsa. Kukin kahva hiotaan kolmen eri karkeuden hiomanauhalla. Muoto tulee tekijän silmästä, käteen sovittamalla ja myös mallituppeen sovittamalla. Kahvoja pitää aika ajoin verrata myös aiemmin tehtyihin ettei muoto ja mittasuhteet lähde muuttumaan ajan saatossa.

 

Terien materiaalina käytämme erikoisterästä, ns. puukkoterästä. Teräs tekeekin materiaalina poikkeuksen kotimaisuuteen. Sen meille toimittaa Thüssen Group Saksasta täysinä levyinä, tosin materiaali sinnekin saattaa hyvinkin olla Suomesta kuljetettua. Puukkoteräs on tarkasti jalostettu juuri haluttuun hiili- ja kromipitoisuuteen, eikä tätä materiaalia ole yhtä laadukkaana saatavissa muualta. 1980-luvulle saakka terät kuumataottiin itse, mutta silloin materiaalina olivat mm. vanhat viilat ja joskus aiemmin jopa vanhat hevosenkengät ja potkukelkan jalakset. Vuodesta 1922 alkaen näiden hiilipitoisuutta pyrittiin kasvattamaan lyömällä pudotusvasaralla eli heijarilla, jolloin kuona-aineet poistuivat materiaalista, siihen saakka terät naputeltiin perinteisin sepän menetelmin vasaralla. Nykyisin terät prässätään jo valmiiksi täysin tasalaatuisesta ja oikean seossuhteen teräslevystä. Tämän jälkeen teräaihiot karkaistaan ja sen jälkeen tahkotaan yksitellen, kumpikin puoli terää erikseen omalla tahkollaan. Lopuksi terät vielä kiillotetaan, tämä on lähinnä peruskiilto. Lopullinen kiilto saadaan kun puukko on koottu.

 

Myös puukkojen, tuppien, helavöiden ja korujen helat valmistamme kokonaisina tulevista messinki- ja uushopealevyistä. Jokainen hela vaatii useamman yksittäisen työvaiheen. Lähes jokainen alahela prässätään viisi kertaa kukin hiljalleen oikeaan muotoon. Prässäyskertojen välillä helat hehkutetaan ettei materiaali kovene liikaa. Lopuksi muoto tasataan oikeaan mittaan ja muotoon jyrsimällä. Ylähelat joko valmistetaan samalla tekniikalla tai valamalla.

 

Tuppien, vöiden ja korujen nahka luonnollisesti toimitetaan sekin kokonaisina vuotina. Nahat tulevat Keski-Pohjanmaalta Kokkolan nahasta tai Ruotsista Tärnsjöltä. Nahkana käytämme ainoastaan kasvisöljyllä parkittua nahkaa eli parkkinahkaa. Tämä perinteinen nahan käsittelytapa on katoavaa kansanperinnettä ja sitä ei näiden valmistajien lisäksi muut enää tee. Parkkinahka antaa mahdollisuuden tupen muotoiluun ja koristeluun perinteisin työtavoin, jota ei kromiparkitulle nahalle voi tehdä. Tuppien kuvioinnit ja heloitukset tehdään niin ikään yksittäin käsityönä märkään nahkaan, suurin osa lämpimällä työkalulla mutta osa myös kylmänä. Kaikki heloitukset tehdään prässillä ja juotetaan tinalla yhteen.

 

Joissain malleissa on yksittäisinä messinki- ja pronssivaluina tehtyjä heloja. Suurimman osan näistä valamme itse messingistä, uushopeasta ja hopeasta. Joitain malleja meille valaa pronssista Koruvalimo Raiskinen Kirkkonummella. 

 

Puukkomme kootaan edellä mainituista materiaaleista yksittäin tehtaallamme Kauhavalla, joka ainoa. Verkkosivuillamme esittelemme videoina eri osien valmistusmenetelmiä ja tuotteiden kokoonpanoa.

 
Kaikki puukot ja helavyöt kääritään silkkipaperiin ja pakataan pahvirasiaan. Niitä meille tekee ER-pakkaus Seinäjoella. Samasta paikasta tulevat myös huopahattujen ja keittiöveitsien rasiat ja myymälän paperipussit.
 
Pakkaukseksi voi myös valita pelti- tai vanerirasian. Peltirasiat valmistamme itse Kauhavalla, vanerirasiat joissa on lehtisahalla sahattu Iisakki Järvenpää nimikirjoitus kannessa, valmistaa Jaana Kallinen Oulussa. Hevospäisten pihvipuukkojen pläkkipeltirasiat valmistaa Pentti Tuominen Vähässäkyrössä. Visakoivukahvaiset pihvipuukot toimitetaan tervalepästä tehdyssä vakassa, ne tekee Bo-Åke Ljungars Maalahdessa.

 


Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature