Ge en gåva som väcker känslor

Ge en gåva som väcker känslor

En kniv. Ja, vad är den egentligen? Till denna fråga finns det nästan lika många svar som det finns människor. Folk upplever kniven på många olika sätt och det är ju faktiskt ett mångsidigt föremål.

För vissa är det ett farligt eggvapen. Ja, det kan det vara i fel händer. För vissa är det ett verktyg för att bearbeta träd med. För en jägare är det en nödvändighet, ett riktigt multifunktionsverktyg. För några är det ett vackert föremål för dekoration eller något man samlar på. För några är det en kombination av de ovannämnda.

Egentligen är endast det säkert att kniven väcker känslor i alla människor. Det är svårt att föreställa sig en människa som inte känner någonting då han eller hon tittar på en kniv.

Originellt skapades kniven som ett verktyg för att bearbeta träd och för diverse handarbeten, men nuförtiden är det svårt att realistiskt föreställa sig en situation därhemma där man inte skulle klara sig utan kniv. Trots det har många människor knivar hemma i alla fall.

När man går i skogen, vandrar, jagar, fiskar eller gör något likadant är kniven fortfarande ett nödvändigt verktyg. För en lägereld kan man hitta träbitar med passande storlek och även tändved, men det är lite svårt att göra en korvpinne av björk utan kniv, eller att skära upp en färsk fångad fisk eller fågel. Att bygga ett vindskydd blir mycket lättare då man kan bearbeta materialet med en kniv.

Nuförtiden är kniven ändå oftast en gåva. Kniven blir en fin gåva därför att det inte är bara en kniv; det är en täljkniv, en fiskkniv, en dekorerad kniv med hästhuvud eller vilken som helst av de tiotals knivar som är planerade och tillverkade för olika funktioner. Du kan alltid välja en personlig gåva enligt mottagarens hobbyer och intressen.

En gåva som är inhemsk och gjord för hand kan man inte misslyckas med, oberoende vad den är. Särskilt inte om den har en lång och fin historia och om det är någonting som alla känner till.

Man kan också ge en gåva åt sig själv. Det är inte en eller två vildmarksvandrare som har kommit och köpt en kniv som en gåva åt sig själv efter de har gjort nåt speciellt, genomfört en lång vandring, fiskat sin första lax eller fällt sin första älg. På detta sätt har man ett minne för denna händelse som man alltid kan komma ihåg då man håller kniven. Det är bra för alla ibland att tänka på sina egna prestationer. Och visst är det möjligt att man berättar om sina bedrifter åt andra runt lägerelden när man har kniven i handen. Kanske samma historia berättas gång efter gång, men upprepning är kunskapens moder.

En barnkniv är en populär dopgåva. Några kan bli förvånade men allt blir klart då barnet några år senare täljer första gången med sin egen kniv tillsammans med morfar eller farfar vid skjulets dörr. Det är inte många som kan titta på det utan att bli rörd, och visst förblir sådant i minnet för evigt.

För samma pris som ett tuggummipaket kan man i butiken köpa någonting som kallas för kniv och som tekniskt nog klarar av de nödvändiga sakerna, men som inte tar hand om den psykiska sidan. En sådan kniv vill man inte ge som gåva, inte åt sig själv eller åt någon annan heller. Vad är det då som är intressant i en handgjord kniv med finslipade detaljer? Kanske är det just de små detaljerna som visar att hantverkaren har verkligen gett sitt allt, sina händernas kunskap och även sin själ. Det är något som syns om hantverkaren har använt dessa. Är det någon som kan förklara varför människan stannar och börjar drömma vid lägerelden, samma sak händer vid havsstranden när man tittar på vågorna. Detta orsakas också av en fin kniv: man bara håller den i handen, tittar på den och resten av världen försvinner någonstans i bakgrunden.

Att titta på en vacker tavla, skulptur eller något annat konstverk ger den samma känslan åt någon. Kanske har vi nu hittat lösningen. Knivar gjorda för hand är ju också konstverk och en knivsmed är en konstnär på samma sätt som en målare och en skulptör. 


Iisakki signature