Boken Kauhavan puukko – Tekniikan vaiheita PÅ FINSKA

Boken Kauhavan Puukko – Tekniikan vaiheita beskriver utvecklingen av knivtillverkningen i Kauhava från 1879 framåt.
I Lager
SKU
8700
285,34 kr
Boken Kauhavan Puukko – Tekniikan vaiheita beskriver utvecklingen av knivtillverkningen i Kauhava från 1879 framåt. Då blev Iisakki Heikinpoika Pikkuluhta, d.v.s. Iisakki Järvenpää från Mäenpää i Kauhava, en självlärd knivsmed. Tillsammans med sina hantverkarkamrater och senare sina medhjälpare prövade han olika yrkens kunskapers och kompetensers lämplighet för knivtillverkning. Yrkeskunskap sökte han ur teknisk litteratur, arbetsredskapen designade och tillverkade han själv, och yrkesskicklighet skaffade han i praktiken genom försök och misslyckanden. Trots den mödosamma starten utvecklades knivtillverkningstekniken snabbt. Bevis på detta är Kejsarknivens (1894–) glänsande blad och de fina inläggningarna i dess näverskaft. Under årtiondenas lopp har många av knivtillverkningsskedena övergått från hantverk till maskinarbete. Trots konkurrensen har ändå hantverket och gamla tillverkningsmetoder fortfarande sin plats i Kauhavas stympade knivproduktion.

Hiiliterästerissä on toimitettaessa suojaöljy, joka on ehdottomasti puhdistettava pois ennen elintarvikkeiden kanssa käyttöä. Puukko on aina käytön jälkeen puhdistettava ja kuivattava ja mielellään öljyttävä. Jos puukko jää märkänä tuppeen, se mustuu ja saattaa ruostua. Mikäli käytät puukkoa elintarvikkeisiin, öljyä terä jatkossa esim. rypsi- tai auringonkukkaöljyllä. Oliiviöljyn happoisuus saattaa tummentaa terää. 

Keittiö- ja kalaveitset sekä riistapuukko ovat ruostumatonta terästä, joka ei vaadi öljyämistä. Ruostumattomassa terässä lukee etsattuna teksti "stainless steel". 

Carbon steel blade is corrosion protected with oil. The oil must be carefully removed before any use with grocery. Blade must be cleaned and dried after every use. We recommend using oil for corrosion protection. If the knife is left wet inside the sheath, it will get black markings and even rust. If you use knife with foodstuff, use eatable oil for example sunflower or rapeseed oil. Olive oil may be too acidic and affect marks on blade. 

The kitchen and fish knives as well as the Game knife are made of stainless steel, which does not require oiling. 

Skriv din egen recension
Du recenserar:Boken Kauhavan puukko – Tekniikan vaiheita PÅ FINSKA
Ditt betyg

Iisakki signature