Aito-kniven

Aito-kniven är ett verkligt mästerverk bland bruksknivar. Dess skaft, som tillverkats av björknäver och ytbelagts med linolja, erbjuder ett mycket behagligt och fast grepp som känns som sämskskinn. Bladet är 8 cm i opolerat kolstål, s.k. Tyllerö.
I Lager
SKU
1244
1 370,90 kr

Max: 20 tecken

Aito-kniven är ett verkligt mästerverk bland bruksknivar. Dess skaft, som tillverkats av björknäver och ytbelagts med linolja, erbjuder ett mycket behagligt och fast grepp som känns som sämskskinn. Bladet är 8 cm i opolerat kolstål, s.k. Tyllerö. Det är samma blad som på Juhlavuolu, Andkniven och Jänisjahti. Alla dessa modeller skiljer sig åt från varandra då det kommer till skaftet och användningsändamålet. Kolstålets egenskaper är av toppkvalitet, det är och hålls vasst och man kan vässa det nästan obegränsat. Aito-knivens skaft är mycket unikt: både dess övre och nedre beslag är gjutna i brons. Själva skaftet består av ca 90 st. björknäverlappar som slås ut en i taget ur ett näverark och placeras ut på knivens skaft för hand, turvist åt olika håll, för att undvika att skaftet kröker sig i näverarkets ursprungliga riktning. I både övre och nedre ändan av skaftet mellan nävern finns 6 st. 0,55 mm tjocka mässingskivor som ger kniven en imponerande metallglans. Hela härligheten slipas till slut för hand med en bandslipmaskin för att ge kniven dess rätta form. Även den mörkbruna slidans mönster har gjorts för hand, och kronan på verket är ett mässingband upptill där bältestroppen har fästs. Denna kniv berättar sin egen historia med dessa bilder. Men då du får den i din hand är den något ännu mer.

Hiiliterästerissä on toimitettaessa suojaöljy, joka on ehdottomasti puhdistettava pois ennen elintarvikkeiden kanssa käyttöä. Puukko on aina käytön jälkeen puhdistettava ja kuivattava ja mielellään öljyttävä. Jos puukko jää märkänä tuppeen, se mustuu ja saattaa ruostua. Mikäli käytät puukkoa elintarvikkeisiin, öljyä terä jatkossa esim. rypsi- tai auringonkukkaöljyllä. Oliiviöljyn happoisuus saattaa tummentaa terää. 

Keittiö- ja kalaveitset sekä riistapuukko ovat ruostumatonta terästä, joka ei vaadi öljyämistä. Ruostumattomassa terässä lukee etsattuna teksti "stainless steel". 

Carbon steel blade is corrosion protected with oil. The oil must be carefully removed before any use with grocery. Blade must be cleaned and dried after every use. We recommend using oil for corrosion protection. If the knife is left wet inside the sheath, it will get black markings and even rust. If you use knife with foodstuff, use eatable oil for example sunflower or rapeseed oil. Olive oil may be too acidic and affect marks on blade. 

The kitchen and fish knives as well as the Game knife are made of stainless steel, which does not require oiling. 

Skriv din egen recension
Du recenserar:Aito-kniven
Ditt betyg

Iisakki signature