Kauhavan nuppipäinen puukko

Kauhavan puukko, eli Nuppipäitä ei historiasta löydy kuin Iisakki Järvenpään valmistamana, joten häntä voidaankin pitää tämän puukkomallin keksijänä. Tämän johdosta yhtiön pitkän historian merkkipäivien kunniaksi valmistettavat keräilypuukot ovat nuppipäitä.
Varastossa
Tuotenumero
1156
176,00 €

Maximum 20 characters

Kauhavan puukoksi sanotaan tuohikahvaisia, lakattuja puukkoja. Nuppipääksi kutsuttuja ei historiasta löydy kuin Iisakki Järvenpään valmistamana, joten häntä voidaankin pitää tämän puukkomallin keksijänä. Tämän johdosta yhtiön pitkän historian merkkipäivien kunniaksi valmistettavat keräilypuukot ovat nuppipäitä. Samoin ovat Suomen itsenäisyyden juhlapuukot, joita valmistetaan viiden vuoden merkkipaaluina. Nuppipään nuppi, eli ylähela, on pyöreämuotoinen ja valmistettu messinkivaluna. Kahva on aikojen saatossa valmistettu monista eri materiaaleista, mutta nykyisin tuotannossa on tuohikahva, joka on lakattu. Tämäkin perinnemalli on saanut alkunsa 1880-1890 vaihteessa, josta lähtien sitä on katkeamatta valmistettu. Terä on 10 cm kiillotettu hiiliteräs. Tuppi on vaaleaa nahkaa, jossa on koristeellinen messingistä valmistettu kärkihela ja nahassa perinteinen kuviointi. Tuppi on sama kuin Kauhavan Hevospääpuukossa.

Hiiliterästerissä on toimitettaessa suojaöljy, joka on ehdottomasti puhdistettava pois ennen elintarvikkeiden kanssa käyttöä. Puukko on aina käytön jälkeen puhdistettava ja kuivattava ja mielellään öljyttävä. Jos puukko jää märkänä tuppeen, se mustuu ja saattaa ruostua. Mikäli käytät puukkoa elintarvikkeisiin, öljyä terä jatkossa esim. rypsi- tai auringonkukkaöljyllä. Oliiviöljyn happoisuus saattaa tummentaa terää. 

Keittiö- ja kalaveitset sekä riistapuukko ovat ruostumatonta terästä, joka ei vaadi öljyämistä. Ruostumattomassa terässä lukee etsattuna teksti "stainless steel". 

Carbon steel blade is corrosion protected with oil. The oil must be carefully removed before any use with grocery. Blade must be cleaned and dried after every use. We recommend using oil for corrosion protection. If the knife is left wet inside the sheath, it will get black markings and even rust. If you use knife with foodstuff, use eatable oil for example sunflower or rapeseed oil. Olive oil may be too acidic and affect marks on blade. 

The kitchen and fish knives as well as the Game knife are made of stainless steel, which does not require oiling. 

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Kauhavan nuppipäinen puukko
Arviosi

Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature