We use cookies to make your experience better. To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent to set the cookies. Learn more.
Pikkuluhdan kalasoppa
Iisakki Järvenpään ensimmäinen asunto vaimonsa Liisan kanssa oli pikkuinen Pikkuluhta-niminen mökki Mäkijärven rannalla Kauhavalla. Täällä hän myös aloitti Puukkosepän työn vuonna 1879. Ajan tavan mukaan häntä kutsuttiin Pikkuluhdaksi koska siellä asui. Wikipedian mukaan se olisi ollut hänen alkuperäinen nimensäkin, mutta se ei ole totta.
Kaikki Iisakki Järvenpään nimeä kantavat kalapuukot on suunniteltu kotimaiselle järvikalalle. Niiden innoittamina voimme tarjota Teille yhteistyökumppanimme, seinäjokisen Juurella-ravintolan keittiön sielun Jani Unkerin laatiman Savusiikasopan ohjeen, joka vie meidät mukanaan Pikkuluhtaan 1800-luvun Mäkijärven rantojen tunnelmiin.
Pikkuluhdan savusiikasoppa
Savustettua kokonaista siikaa noin 1kg
Kalaliemi savusiian ruodoista:
Siian ruodot
vettä 1,5l
punajuurta (lohkoja) 2kpl
purjoa (lohkoja) 10 cm pala
tillinoksia 5kpl
valkoviiniä 2dl
valkoviinietikkaa 0,5dl
suolaa
Puhdista ensin kokonaisesta savusiiasta lihat irti, katso että lihaan ei jää ruotoja.
Laita isoon kattilaan kylmä vesi, siian ruodot, kasvikset ja tilli. Kaada itsellesi iso lasi viiniä ja lisää osa viinistä ( jos sitä jää) myös keittopohjaan etikan kanssa. Keitä lientä miedolla lämmöllä kunnes lientä on jäljellä noin 1l. Jos liemen pintaan nousee vaahtoa, kuori se pois reikäkauhan avulla. Tarkista maku ja suolaisuus, lisää suolaa tarvittaessa. Savusiian ruodoissa on jo itsessään suolaa, joten paljoa ei tarvitse lisätä. Siivilöi liemi odottamaan keiton viimeistelyä.
Keitto:
punajuurisuikaleita 100g (2 punajuurta)
porkkanasuikaleita 100g (2-3 porkkanaa)
purjosuikaleita 50g
uusia perunoita/ 200g
nappulaperunoita
lehtikaalia 50g
kalalientä 1L
savusiikaa 400g
smetanaa
Sillä aikaa kun liemi on keittymässä valmistele kasvikset. Laita pikkuperunat kypsymään suolaveteen, suikaloi kasvikset mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja revi lehtikaali pieniksi suupaloiksi. Kypsennä kasvikset paistinpannulla voissa paistaen, mausta myös kasvikset suolalla. Halkaise ja lisää joukkoon myös napakankypsät perunat.
Voit joko laittaa ainekset kalaliemen joukkoon ja viimeistellä keitto smetanalla lautaselle laitettaessa. Tai voit annostella lautaselle ensin kasvikset sekä kalan ja lopuksi lisätä liemen joukkoon. Annoksen ja keiton viimeistelyn teet smetanalla ja tillillä.
The villagers and boys were amazed and in awe when a huge oddity rolled down the road in September, 1922. Alfred Kosola’s horses had to tax their strength when drawing a sleigh with an indenting hammer of 5.000 kilograms, along the snowless road to the Järvenpää’s factory. The cubs’ imagination really took over, when they began to hear a constant pounding from the factory. It was like an iron giant’s sledgehammer banging.