RUK puukot

RUK puukot

Reserviupseerikoulun Kurssipuukkoa on valmistettu vuodesta 1959 saakka, kurssi 100 oli ensimmäinen puukon saajista. Puukkomallin suunnitteli upseerioppilas Antti Rissanen, joka kiersi Suomen puukkotehtaat etsien sille valmistajaa. Hän päätyi Iisakki Järvenpää Osakeyhtiöön parhaana valmistajana tälle puukolle. Mallille ja sen yksityiskohdille oli selvä näkemys ja tarkoitus, jota näin kuvattiin:

 

Niin olkoon Suomalainen upseeri yksinkertaisen arvokas vailla turhaa pintakoreutta.

Niin olkoon hän suoraselkäinen ja taipumaton kuin hamaran ja kahvan viiva.

Olkoon hänen katseensa tähdätty eteenpäin vakavasti ja sivuille kallistumatta niin kuin tähtääjän silmä sen katsoessa jyvän yli.

 

Puukkoa valmistettiin mallikappaleita, joiden perusteella viilattiin yksityiskohdatkin tarkasti suunnittelijan tahdon mukaisiksi, tästä kirjeenvaihdosta löytyy esimerkki tämän sivun kuvista. Samaa suunnitelmaa seurataan tuotannossa nykyäänkin ja niin puukko, tuppi kuin kaikki niiden osat valmistetaan edelleen alkuperäisillä työkaluilla ja koneilla Kauhavalla Iisakki Järvenpää Osakeyhtiön tehtaassa.

 

Malli on pysynyt koko ajan samana, pieniä eroavaisuuksia on kuitenkin välillä ollut, lähinnä mittasuhteiden osalta. Nämä ovat olleet lähinnä normaalia käsityövalmistuksen aiheuttamia. Ehkä suurin pysyvä muutos on ollut terän osalta, alun perin terä oli tahkottu teräväksi koko mitaltaan, jatkuen näin alahelan sisään. Jo 1930-luvulla USA:n puukkojen vientiin tuli pakolliseksi stanssattu valmistajan nimi ja valmistusmaa normaalin etsauksen lisäksi. Sitä varten jätettiin terän alkuun tahkoamatta noin 5-10 mm osa. Tämä havaittiin myös teknisesti hyväksi muutokseksi koska näin terä istuu alahelaan paljon paremmin ja sama tyyli otettiin käyttöön muihinkin puukkoihin, ml Kurssipuukkoon, koska se helpotti kokoamista ja oli selkeä parannus laatuun.

 

Kurssipuukossa on kolme kaiverrusta, puukon päähän kaiverretaan RUK ja kurssin numero, tupen yläosaa kiertää kimmeksi kutsuttu metalliosa johon kaiverretaan oppilaiden itse valitsema kurssin nimi ja terään kaiverretaan saajan sukunimi ja etunimien alkukirjaimet. Kukin puukko on muutenkin yksilö, sillä kotimaisen visakoivun kuviointi vaihtelee jokaisessa puukossa. Kukin puukko ja tuppi ovat käsityötä ja siten myös hieman eri muotoisia ja kokoisia, joten sopiva pari pitää etsiä aina, kaikki puukot ja tupet eivät toisilleen sovi.

 

Perinteisesti Kurssipuukot ovat odottaneet upseerioppilaita punkalla heidän palatessaan Kirkkojärven marssilta. Tähän perinteeseen tuli kuitenkin muutos kurssista 253 alkaen, loppuvuodesta 2018. Muutos oli seurausta kokonaisuudistuksesta joka tehtiin koko Reserviupseerikurssin ohjelmaan.

 

Vuosien saatossa on tätä Haminan RUK:n puukkoa valmistettu jo yli 130.000 kpl, vuosittain tehdään upseerioppilaille edelleen noin 1.200-1.300 puukkoa. Sama puukkomalli on käytössä myös Panssari RUK:ssa jossa puukko on sama mutta tuppi on musta ja tupen kivääritähtäinten tilalla on kenraali Laguksen nuolet. Samoin Urheilukoulun RUK:n tuppi on musta ja siinä vastaavasti Urheilukoulun Ilves-logo. Lääkintä-RUK:n tuppi on taas vaalean ruskea ja siinä lääkintälogo tupessa.

 

Oma perinteensä on Pioneeri-RUK:ssa jolla on kokonaan oma mallinsa. Tämä perinne alkoi jo vuonna 1940, nämä puukot kantavat kukin omaa yksilönumeroaan ja kunkin kurssin priimus saa Priimuspuukon tästä saavutuksestaan muistoksi.

 

Myös Haminassa on ollut kurssipuukkoja aiemminkin, mm Lahdensuo Lapualta teki Iisakki Järvenpäältä kopioitua hevosenpääpuukkoa, jossa oli keltainen galaliittikahva ja kahvaan kaiverrettuna RUK:n logo. Tämä malli loppui kuitenkin jo 1950 luvulla kun Lahdensuo kaatui mallien kopiointia seuranneeseen oikeudenkäyntiin. Muutkin mallit ovat olleet lähinnä yksittäisillä kursseilla käytössä.

 

Kurssipuukon voi edelleen tilata, jos alkuperäinen on kadonnut, varastettu tai tuhoutunut tai jos sitä ei jostain syystä olisi tullut aikanaan hankittuakaan. Pääasia on, että tilaaja on suorittanut reserviupseerikurssin. Tilaukset menevät Reserviupseerikoulun Oppilaskunnan Kannatusyhdistys ry:n (Kannikkeen) kautta, jolloin varmistetaan että henkilö on suorittanut kurssin ja samalla varmistetaan kaiverruksia varten kurssin numero ja nimi. Tilauksen voit tehdä RUK-museon alla toimivasta RUK-kaupasta (www.rukmuseo.fi/kauppa) vaikka heti!

 

Puukon voi tilata myös saajan puolesta, esimerkiksi lahjaksi puolisolle, isälle jne. kunhan saaja vain on koulun suorittanut. Jos tilaaja ei tiedä kurssin numeroa ja / tai nimeä, koetetaan ne etsiä. Siinä työssä auttaa ainakin jos vuosi on suurin piirtein tiedossa ja myös aselaji.


    

 

 

RUK 100v juhlapuukot puukkopistimet Heikki ja Viljo 

Näistä RUK-merkein varustetuista kunniakkaista juhlatuotteista lisätietoa ja tilaukset RUK-kaupasta  https://rukmuseo.fi/kauppa/Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.

Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature