Tinfish

Tinfish-peltikala on Iisakki Järvenpää Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikko Ilmosen kehittelemä uistin. Mikko Ilmonen (1939-2002) oli paitsi etevä suunnittelija, myös Iisakki Järvenpään pojan Nestorin tyttären poika. Hän toimi tehtaan toimitusjohtajana vuosina 1988-1999 ja sitä ennen muissa tehtävissä yrityksessä. Tinfish peltikalan valmistus alkoi vuonna 1975 vuosien tutkimusten ja kokeilujen jälkeen. Vaikka sitä usein uistimeksi sanotaankin, sen virallinen määritelmä on "petokalan käyttäytymistieteellinen atrappi". Suunnittelussa on laajasti tutkittu kalan tieteellistä käyttäytymistä ja Peltikalan muodossa, väreissä ja uinnissa on huomioitu nämä ärsykkeet. Se jäljittelee vioittuneen kalan kulkua ja olemusta herättäen petokalan saalistusvietin muulloinkin kuin parhaina syöntiaikoina.

In stock
SKU
1200
$53.66

Tinfish-peltikala on Iisakki Järvenpää Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikko Ilmosen kehittelemä uistin. Mikko Ilmonen (1939-2002) oli paitsi etevä suunnittelija, myös Iisakki Järvenpään pojan Nestorin tyttären poika. Hän toimi tehtaan toimitusjohtajana vuosina 1988-1999 ja sitä ennen muissa tehtävissä yrityksessä. Tinfish peltikalan valmistus alkoi vuonna 1975 vuosien tutkimusten ja kokeilujen jälkeen. Vaikka sitä usein uistimeksi sanotaankin, sen virallinen määritelmä on "petokalan käyttäytymistieteellinen atrappi". Suunnittelussa on laajasti tutkittu kalan tieteellistä käyttäytymistä ja Peltikalan muodossa, väreissä ja uinnissa on huomioitu nämä ärsykkeet. Se jäljittelee vioittuneen kalan kulkua ja olemusta herättäen petokalan saalistusvietin muulloinkin kuin parhaina syöntiaikoina. Varsinaisesti Peltikalan markkinointi alkoi 1977, ja hyvin pian sen valmistus myös päättyi. Menekki sillä oli hyvä, etenkin ulkomailla, mutta valmistuskustannukset nousivat niin korkeaksi, ettei se hinnallaan pärjännyt niihin aikoihin alkaneelle Kaukoidän tuonnille. Kun nähtiin että kilpailuun vastatakseen olisi tuotevalikoimaa pitänyt laajentaa ja hintaa painaa alas volyymin myötä, valmistukseen varatut resurssit päätettiin käyttää muihin tuotteisiin. Vanhat aihiot, osat ja työkalut jäivät kuitenkin talteen, ja vuonna 2016 se palasi jälleen tuotantoon. Jokainen nyt käytetty osa on vanhaa varastoa 1970-luvulta. Alumiinipeltiset aihiot on silloin lyötyjä, samoin lyijypainot. Koukut ovat norjalaisen Mustardin valmistamia, edelleen samaa vuosikertaa, kuten muoviset silmätkin. Nämä vanhat aihiot on nyt prässätty muotoonsa vanhoilla työkaluillaan ja ne on sen jälkeen koottu käsin. Maalaus tehdään joko yhdellä tai kahdella eri värillä sienellä tuputtamalla. Myös rasia jossa on englanninkielinen selostus sekä läpinäkyvä kupla jossa Tinfish on, on kokonaan vanhaa 70-luvun varastoa. Valmistus vaatii yhteensä kuusi prässäystä ja suuren määrän käsityötä, mutta se tehdään edelleen samoilla työkaluilla ja menetelmillä kuin alun perinkin ja siitä periaatteesta ei tulla luopumaan.

 

Write Your Own Review
You're reviewing:Tinfish
Your Rating

The villagers and boys were amazed and in awe when a huge oddity rolled down the road in September, 1922. Alfred Kosola’s horses had to tax their strength when drawing a sleigh with an indenting hammer of 5.000 kilograms, along the snowless road to the Järvenpää’s factory. The cubs’ imagination really took over, when they began to hear a constant pounding from the factory. It was like an iron giant’s sledgehammer banging.

Iisakki signature