Puukkopistin M2021 metallitupella

Suunnittelimme alkuperäistä kunnioittaen vanhoilla työkaluilla ja osilla puukkopistimen vuosimallia 2021. Projekti toteutettiin yhteistyössä RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys ry:n kanssa, jolle puukosta valmistetaan omat versiot kurssimerkillä varustettuna. Puukkopistin on ollut päällystön paraatipuvun osa mm.armeijalla, rajavartijoilla, poliiseilla ja palomiehillä. 

Puukkopistintä valmistetaan peltitupella sekä nahkatupella. 

Varastossa
Tuotenumero
9021
390,00 €

Maksimissaan 25 merkkiä

Itsenäistymisemme jälkeen piti perustaa kaikki viranomaisorganisaatiot sekä luoda niille toimintamallit ja mm. univormut. Tässä yhteydessä todettiin, että organisaatioden korkeimmalla johdolla paraatipukuun kuului miekka, mutta alemmalle päällystölle tarvittiin jotain muuta. Mannerheimin antaman suunnittelutehtävän tuloksena syntyi peltituppinen puukko joka sai nimen Puukkopistin M1919. Nimestään huolimatta sillä ei ollut mitään tekemistä pistimen kanssa eikä siinä ollut kiinnitysmahdollisuutta aseeseen, mutta sen muotokieli samoin kuin peltinen tuppi oli saanut vaikutteita pistimistä. Puukkopistin M1919 tuli käyttöön armeijalle, rajavartioille, poliiseille ja palomiehille. Oma versionsa oli muun muassa Suojeluskunnalla ja joillain eritysammattiryhmillä. Puukkopistimen käyttö alkoi 1919 ja päättyi 1940. Tiettävästi näitä ei ole Iisakki Järvenpään nimellä tuolloin valmistettu, mutta koska meillä on niiden osia sekä satavuotiaat valmistustyökalut, luultavasti niitä on valmistettu alihankintana.

Suunnittelimme alkuperäistä puukkopistintä kunnioittaen uuden version näistä työkaluista ja osista. Nyt noin vuoden työstämisen jälkeen meillä on Puukkopistin M2021. Projekti on toteutettu yhteistyössä RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys ry:n kanssa, jolle valmistetaan puukkopistimestä omat versiot Reserviupseerikoulun kurssimerkillä varustettuna. M2021 terä on 4 mm hiiliterästä, kahvan sivut ovat tumman ruskeaksi  petsattua ja lakattua visakoivua. Sormisuoja on valettu alumiinista, samoin päähän kaartuva selkäosan hela. Tuppi on alkuperäistä mallia, se on prässätty pellistä ja hitsattu kokoon. Vyölenkki ja puukon tupessa pitävä hihna on kotimaista kasvisparkkinahkaa. Peltituppi on alkuperäisen mallin mukaisesti käsitelty sinistämällä. Samaa puukkoa on saatavilla myös nahkatupella.

Huom! Toimitusaika on noin 2-3 viikkoa tilauksesta.

Puukkopistin M2021 on saatavana myös Reserviupseerikoulun 100 v juhlatuotteena RUK kurssimerkki tupessa, kolmena eri versiona. Komeimpana niistä hopeahelainen Tuomas, jossa kahvassa on yli 80 g puhdasta hopeaa ja käsinkaiverretut koristeet Leijonavaakunan kera.

Nämä löytyvät: https://rukmuseo.fi/kauppa/ruk-100-juhlapuukko-tuomas.html

 

Puukon kokonaismitta 28 cm Terän osuus 15 cm
Hiiliteräs terä Hiiliteräs terä on erittäin terävä ja se on helppo teroittaa. Kunnossa pysyäkseen se vaatii huolenpitoa, ilman hoitoa siihen tulee korroosiovaurioita helposti. Jos puukon jättää märkänä tuppeen siihen tulee mustia pilkkuja jopa päivässä, muutamassa päivässä jo ruostetta. Terä pysyy hyvänä jos se aina puhdistetaan, kuivataan ja öljytään käytön jälkeen joten hoito ei vaadi osaamista eikä työkaluja, vain huolenpitoa. Puukkomme toimitetaan terä öljyttynä, tehtaalla käytämme CRC Sisu öljyä, joka on ehdottomasti puhdistettava pois ennen kuin puukkoa käytetään elintarvikkeiden kanssa. Turvallinen suoja myös elintarvikkeiden kanssa käytettäessä on ihan tavallinen ruokaöljy, se muuttuu tahmaiseksi ajan kanssa joten öljy kannattaa poistaa ja uusia muutaman viikon välein. Öljyä ei saa laittaa kahvaan eikä tuppeen. Hiiliteräs on helppo teroittaa luonnon kivellä, mitä useammin sen tekee sitä helpompi terä on pitää terävänä. Katso video teroituksesta: Puukon teroitus hiomakivellä 
https://www.youtube.com/watch?v=ZSC4WYCgCVQ&t=7s Keittiö- ja fileveitsien teroitus puikolla
https://www.youtube.com/watch?v=70KW0xohuJA
Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Puukkopistin M2021 metallitupella
Arviosi

Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature