Yksineuvoinen härmäläinen, punainen

Härmän puukko perustuu itsensä Iisakki Järvenpään 1800-luvun lopulla suunnittelemaan ja silloin hyvin suosittuun malliin Visapää nro 1. Tässä punaisessa yksineuvoisessa härmänpuukossa on messinkiset heloitukset ja punainen visakoivuinen kahva. Tuppi on joko mustaa tai vaaleaa nahkaa messinkiheloituksin. 

Varastossa
Tuotenumero
1276
180,00 €

Maksimissaan 20 merkkiä

Härmän puukko perustuu Iisakki Järvenpään 1800-luvun lopulla suunnittelemaan ja silloin hyvin suosittuun malliin Visapää nro 1. Sittemmin malli on tullut tunnetuksi Härmän puukko nimellä, etenkin Kaksineuvoisena versiona. Kaksineuvoisessa on hyvin koristeellinen tuppi sekä Härmän puukko isona ja pienenä versiona vierekkäin. Yhdessä Helavyön kanssa ne muodostavat osan Etelä-Pohjanmaan kansallispukua.

Härmän puukko on saatavissa myös ns. Yksineuvoisena eli isompi puukko yksinään huomattavasti yksikertaisemmassa tupessa. Puukko sinällään on aivan sama, punaiseksi petsattu visakoivukahva, jossa visan kuviot kuultavat petsin ja kuuden lakkakerroksen alta. Terä on 10 cm pituinen, se on hiiliterästä eli soveltuu hyvin käyttöön niin vuolupuukkona kuin erälläkin. Puukossa on messinkiheloitus, jossa on käsin kaiverrettu sahalaitakuvio niin ylä- kuin alahelassa. Tuppi on valinnan mukaan joko luonnon vaaleaa tai mustaa nahkaa ilman koristeita, tupen yläosassa on sileä messinkinen kimpi.

Yksineuvoinen Härmänpuukko on monikäyttöinen, se toimii perinteistä pitävälle käyttöpuukkona metsällä tai vaelluksella, mutta sen voi hyvin yhdistää myös Helavyön kanssa juhla-asuun. Se on ollut myös kurssi- tai joukko-osastonpuukkona Puolustusvoimissa eri yksiköissä.

Hiiliterästerä vaatii huolenpitoa, se pitää käytön jälkeen puhdistaa, kuivata ja öljytä, mutta se on myös erittäin terävä ja helppo itsekin teroittaa hiomakivellä. Tehtaalla käytämme terän suojana tervan tuoksuista CRC Sisu öljyä. Myös muut vastaavat suojaöljyt kuten WD40 toimivat. Jos käsittelet puukolla elintarvikkeita, kannattaa terä suojata ruokaöljyllä, esim. auringonkukka- tai rypsiöljy. Ne tosin ajan mittaan saattavat muuttua tahmeaksi.

Ns. veriura ei kuulu Härmänpuukkoon.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Yksineuvoinen härmäläinen, punainen
Arviosi

Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature