Kauhavan puukko - Tekniikan vaiheita

Iisakki Järvenpää Oy:n kustantama, Vaasa Oy:n kirjapainossa 1979 painettu teos ilmestyi Iisakki Järvenpään aloittaman ammattimaisen puukonvalmistuksen 100-vuotismerkkipäiväksi. Kansanomaisesti kirjoitettu teos seuraa Iisakki Järvenpään elämää ja ponnisteluja Kauhavan Puukon luomiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Se luo katsauksen Iisakki Järvenpään puukkoliikkeen, Iisakki Järvenpää Oy:n ja yleisemminkin Kauhavan puukonvalmistajien vaiheisiin vuosikymmenien kuluessa. Sijansa teoksessa on myös puukko- ja tuppiseppäkunnalla, tehdas- ja kotityöntekijöillä, joita haastattelemalla teokseen on saatu elävyyttä ja paikallisväriä.
Varastossa
Tuotenumero
8700
27,50 €
Kauhavan Puukko - Tekniikan vaiheita -kirjanen selvittelee kauhavalaisen puukon valmistuksen kehitystä vuodesta 1879 lähtien. Puukkosepän ammatin "polkaisi" tuolloin tyhjästä Iisakki Heikinpoika Pikkuluhta eli Iisakki Järvenpää Kauhavan Mäenpään perukoilla. Yhdessä käsityöläistoveriensa ja myöhemmin apulaistensa kanssa hän kokeili eri ammattien tietojen ja taitojen soveltumista puukonvalmistukseen. Ammattitietoa hän etsi teknisestä kirjallisuudesta, työvälineet suunnitteli ja teki itse, ammattitaitoa hankki käytännössä yhä uusien yritysten ja epäonnistumisten kautta. Vaivalloisesta alusta huolimatta puukovalmistustekniikka kehittyi nopeasti. siitä todisteena ovat Keisarin Puukon (1894-) terän kiilto ja tuohipääkahvan hienot upotukset. Vuosikymmenien kuluessa monet puukonvalmistuksen vaiheet ovat muuttuneet käsityöstä konetyöksi. Silti kovasta kilpailusta huolimatta käsityöllä ja vanhoilla valmistusmenetelmillä on edelleen sijansa Kauhavan typistyneessä puukkotuotannossa.

Hiiliterästerissä on toimitettaessa suojaöljy, joka on ehdottomasti puhdistettava pois ennen elintarvikkeiden kanssa käyttöä. Puukko on aina käytön jälkeen puhdistettava ja kuivattava ja mielellään öljyttävä. Jos puukko jää märkänä tuppeen, se mustuu ja saattaa ruostua. Mikäli käytät puukkoa elintarvikkeisiin, öljyä terä jatkossa esim. rypsi- tai auringonkukkaöljyllä. Oliiviöljyn happoisuus saattaa tummentaa terää. 

Keittiö- ja kalaveitset sekä riistapuukko ovat ruostumatonta terästä, joka ei vaadi öljyämistä. Ruostumattomassa terässä lukee etsattuna teksti "stainless steel". 

Carbon steel blade is corrosion protected with oil. The oil must be carefully removed before any use with grocery. Blade must be cleaned and dried after every use. We recommend using oil for corrosion protection. If the knife is left wet inside the sheath, it will get black markings and even rust. If you use knife with foodstuff, use eatable oil for example sunflower or rapeseed oil. Olive oil may be too acidic and affect marks on blade. 

The kitchen and fish knives as well as the Game knife are made of stainless steel, which does not require oiling. 

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Kauhavan puukko - Tekniikan vaiheita
Arviosi

Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature