Tinfish Peltikala

Tinfish-peltikala on Iisakki Järvenpää Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikko Ilmosen kehittelemä uistin. Mikko Ilmonen (1939-2002) oli paitsi etevä suunnittelija, myös Iisakki Järvenpään pojan Nestorin tyttären poika. Hän toimi tehtaan toimitusjohtajana vuosina 1988-1999 ja sitä ennen muissa tehtävissä yrityksessä. Tinfish peltikalan valmistus alkoi vuonna 1975 vuosien tutkimusten ja kokeilujen jälkeen. Vaikka sitä usein uistimeksi sanotaankin, sen virallinen määritelmä on "petokalan käyttäytymistieteellinen atrappi". Suunnittelussa on laajasti tutkittu kalan tieteellistä käyttäytymistä ja Peltikalan muodossa, väreissä ja uinnissa on huomioitu nämä ärsykkeet. Se jäljittelee vioittuneen kalan kulkua ja olemusta herättäen petokalan saalistusvietin muulloinkin kuin parhaina syöntiaikoina.

Varastossa
Tuotenumero
1200
50,00 €

Tinfish-peltikala on Iisakki Järvenpää Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikko Ilmosen kehittelemä uistin. Mikko Ilmonen (1939-2002) oli paitsi etevä suunnittelija, myös Iisakki Järvenpään pojan Nestorin tyttären poika. Hän toimi tehtaan toimitusjohtajana vuosina 1988-1999 ja sitä ennen muissa tehtävissä yrityksessä. Tinfish peltikalan valmistus alkoi vuonna 1975 vuosien tutkimusten ja kokeilujen jälkeen. Vaikka sitä usein uistimeksi sanotaankin, sen virallinen määritelmä on "petokalan käyttäytymistieteellinen atrappi". Suunnittelussa on laajasti tutkittu kalan tieteellistä käyttäytymistä ja Peltikalan muodossa, väreissä ja uinnissa on huomioitu nämä ärsykkeet. Se jäljittelee vioittuneen kalan kulkua ja olemusta herättäen petokalan saalistusvietin muulloinkin kuin parhaina syöntiaikoina. Varsinaisesti Peltikalan markkinointi alkoi 1977, ja hyvin pian sen valmistus myös päättyi. Menekki sillä oli hyvä, etenkin ulkomailla, mutta valmistuskustannukset nousivat niin korkeaksi, ettei se hinnallaan pärjännyt niihin aikoihin alkaneelle Kaukoidän tuonnille. Kun nähtiin että kilpailuun vastatakseen olisi tuotevalikoimaa pitänyt laajentaa ja hintaa painaa alas volyymin myötä, valmistukseen varatut resurssit päätettiin käyttää muihin tuotteisiin. Vanhat aihiot, osat ja työkalut jäivät kuitenkin talteen, ja vuonna 2016 se palasi jälleen tuotantoon. Jokainen nyt käytetty osa on vanhaa varastoa 1970-luvulta. Alumiinipeltiset aihiot on silloin lyötyjä, samoin lyijypainot. Koukut ovat norjalaisen Mustardin valmistamia, edelleen samaa vuosikertaa, kuten muoviset silmätkin. Nämä vanhat aihiot on nyt prässätty muotoonsa vanhoilla työkaluillaan ja ne on sen jälkeen koottu käsin. Maalaus tehdään joko yhdellä tai kahdella eri värillä sienellä tuputtamalla. Myös rasia jossa on englanninkielinen selostus sekä läpinäkyvä kupla jossa Tinfish on, on kokonaan vanhaa 70-luvun varastoa. Valmistus vaatii yhteensä kuusi prässäystä ja suuren määrän käsityötä, mutta se tehdään edelleen samoilla työkaluilla ja menetelmillä kuin alun perinkin ja siitä periaatteesta ei tulla luopumaan.

 

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Tinfish Peltikala
Arviosi

Kyllä oli kyläläisillä, etenkin pojanklopeilla, ihmettelemistä kun syyskuussa 1922 maantietä pitkin kulki suunnaton kummajainen. Siinä joutuivat Kosolan Alfredin hevoset koettelemaan voimiaan vetäessään reellä taakkaansa, 5.000 kilon painoista heijaria, pitkin lumetonta tietä Järvenpään tehtaalle. Mutta sitten vasta kloppien mielikuvitus pääsi valloilleen, kun tehtaalta alkoi kuulua jatkuvaa jyskettä, kuin rautajätin moukariniskuja.

Iisakki signature